top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIris

De les van Eva


We zijn weer een weekje verder! Wat gaat de tijd snel. Afgelopen week heb ik voornamelijk benut met onderzoek doen naar verleiding in onze cultuur. Ik ga een fantastisch mooi indrukwekkend paradijs creëren dat jíj wilt gaan bekijken. Maar het wordt niet zomaar een paradijs, het wordt een paradijs gevuld met verleidingen uit de 21e eeuw. En om deze wereld te kunnen designen wil ik eerst weten waar de westerse mens zoal door verleidt wordt. Wat verleidt ons? Ik heb een beetje rondgevraagd in mijn leeftijdscategorie wat verleiding voor hun is. Er kwamen veel dezelfde onderwerpen naar boven zoals: geld, seks, social media, vrouwen, drugs, sigaretten, drank, games, muziek, schoonheid, technologie en reclame. Verleiding is natuurlijk voor iedereen verschillend, daarom probeer ik zoveel mogelijk verleidingen te verzamelen om mijn paradijs te kunnen scheppen. Ik merkte dat veel mensen het moeilijk vonden om te definiëren wanneer iets een verleiding is. Is het een verleiding als het negatieve gevolgen heeft? Of ook als het positieve gevolgen heeft? Om hier antwoord keek ik terug op het ontstaan van verleiding zelf. Het verhaal van Eva:


God creëert het paradijs met daarin Adam en Eva. Ze mogen alles doen behalve van de boom van goed en kwaad eten. Als ze dit zouden doen zouden ze sterven zei God. Adam en Eva bleven daarom ook eerst van de boom af. Toen kwam de slang voorbij en vertelde Eva dat ze niet dood zou gaan als ze van de boom zou eten. Ze zou juist kennis krijgen, de kennis van goed en kwaad. Dit bracht Eva natuurlijk in verleiding. Ze kon, of God gehoorzamen, of kennis verkrijgen die haar net zo slim als God zou maken. Ze werd verleid iets te doen wat niet mag. Eva kiest voor de kennis en eet van de appel. De verleiding heeft gewerkt. God straft haar omdat ze hem niet heeft gehoorzaamd. Adam en Eva worden vervloekt en moeten het paradijs verlaten. Verleiding heeft dus zowel een positief als negatief effect om verleiding te kunnen zijn. Eva krijgt kennis, maar ze wordt ook gestraft met gevolgen voor de gehele mensheid. (To be honest zou ik zelf ook hebben gekozen voor kennis #teameve)


Komende week ga ik verder met onderzoek doen naar verleiding, en dan meer gefocust op de verleiding van reclame & media. Ik ben al begonnen met een onderzoek doen naar kleur en welk effect dat heeft op onze emoties. Kleur en vormgeving zijn de grootste factoren die ons verleiden in reclame’s. Dit neem ik weer mee naar mijn VR installatie. Welke kleuren geven welke emoties? En hoe wil ik dat je je voelt in de VR? Ik wil dat het paradijs ook echt een paradijs wordt. Het moet dus mooi en fijn zijn om naar te kijken. Kleur speelt dus een hele belangrijke rol. Ik heb al wat testje gemaakt met wat kleur combinaties. Ik zal jullie wat sneak peaks geven:


Ik heb hier bomen gemaakt met wat kleurcombinaties die fijn kijken. Pastel kleuren roze, paars, blauw en groen. Dit geeft een zacht effect en vrolijk effect. De bomen lijken haast eetbaar.


Wil je mij verder helpen met mijn onderzoek? Laat me dan weten wat jij een verleiding vind van deze tijd, of dingen die jou zelf verleiden. Dit kun je doen door te reageren onder deze blog of door me een berichtje te sturen!


Het is nu ook mogelijk om lid te worden van mijn website om reacties te kunnen plaatsen onder mijn blogs! Dit kun je doen door bovenin de blog op registreren te klikken en een account aan te maken.


Wil je een email ontvangen wanneer er een nieuwe blogpost online staat? Dan kun je onderaan op deze pagina je abonneren op mijn website. Hiervoor moet je alleen je email adres achterlaten en zul je mailtjes ontvangen wanneer er een nieuwe blog gepost wordt.


Oh ja voor dat ik deze blog afsluit: volgende week een kleine verassing! Mijn eerste merchandise komt eraan! Wil je weten wat dat gaat worden? Lees dan volgende week weer mijn blog :)


Tot dan!123 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentar


bottom of page