top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIris

Ready? Set. GO!

Het nieuwe jaar is net begonnen en nu moet ik er toch aan gaan geloven: het afstuderen is begonnen. Maar voordat ik daar over begin zal ik mij eerst even voorstellen:


Hoi! Ik ben Iris van der Meule 4e jaars student Animatie op AKV st. Joost in Breda. Ik hou van films kijken, video games spelen, met mijn vrienden chillen. Maar het allerleukste is natuurlijk kunst creëren! Ik hou van animatie filmpjes maken, maar in mijn 2e jaar op de academie ontdekte ik een nieuwe ambitie: virtual reality. Het was eigenlijk meteen liefde op het eerste gezicht. Ik maakte mijn eerste VR (virtual reality) installatie '9/11' en daarna wist ik het eigenlijk meteen: VR is mijn medium. (Bekijk 9/11 hier). Sindsdien ben ik altijd wel bezig met VR (en soms ook nog een animatie tussendoor) en zoek ik naar nieuwe manieren om het medium te gebruiken.


Dat brengt me weer terug naar het begin van deze post: afstuderen. Na een halfjaar stage te hebben gelopen bij studio APVIS begint nu officieel het afstudeertraject voor mij en mijn klasgenoten. Daarom begin ik vanaf nu met het bijhouden van een blog zodat mensen die geïnteresseerd zijn mijn afstudeertraject kunnen volgen! Ik heb er zelf enorm veel zin in en ik ben blij dat ik kan beginnen!


Wat zijn mijn plannen?

Ik zal het zo kort mogelijk proberen te vertellen. Ik heb eigenlijk een beetje gelogen, want het afstudeertraject was voor mij al iets eerder begonnen. Ik begon mijn stage bij studio Apvis al voor de vakantie, waardoor ik ook iets eerder kon stoppen. Deze tijd heb ik voornamelijk benut door onderzoek te doen en alvast wat te experimenteren met de VR bril bij Apvis. Want dat was één ding wat al zeker was: Ik ga een nieuwe VR installatie maken.


Ik heb afgelopen weken lang zitten nadenken over wat ik wilde vertellen met mijn eindwerk. Ik wilde heel graag iets doen met het verhaal van Adam en Eva, maar wat ik er precies mee wilde zeggen kon ik nog niet vinden. Ik begon met het lezen van de Bijbel en wat research te doen naar het scheppingsverhaal. Gewoon het scheppingsverhaal namaken in VR leek me niet uitdagend genoeg. Ik wil ook echt een boodschap meegeven aan de kijker, iets om over na te denken. Hier liep ik lange tijd op vast, ik leerde steeds meer en meer over religie waardoor ik even door de bomen het bos niet meer zag. Met de feedback van mijn leraren deed ik even een stapje terug en ging ik nadenken over waarom ik voor Adam en Eva koos in the first place. Dat bracht me naar 'verleiding'. Adam en Eva is hét verleidingsverhaal. Eva valt voor de verleiding en haalt hier zowel iets positiefs als negatiefs uit: ze krijgt kennis, maar ze wordt ook gestraft en verbannen uit het paradijs. Ik wilde dit scheppingsverhaal een beetje naar onze eigen cultuur brengen, de westerse cultuur. Wat verleidt ons nu? Wat zijn de consequenties hiervan? Onze westerse cultuur draait heel erg om een stijgende economie. We kopen meer, we willen meer, we willen beter, we willen nieuw. Voor ons is dit heel fijn, maar we kijken echter niet naar de negatieve gevolgen van ons gedrag. Door zoveel te consumeren bijvoorbeeld zorgen we slecht voor het milieu en slechtere werkomstandigheden in derde wereld landen. De gevolgen van ons gedrag komt niet bij ons terecht maar bij anderen. Wij zitten gewoon fijn in onze kleurrijke groeiende bubbel.


Wat ik wil doen is mensen hier meer bewust van maken. En dat ga ik doen door middel van een nieuwe VR installatie. Ik ga een VR maken die bijvoorbeeld 1000 levens heeft. Elke keer als iemand mijn VR bekijkt zal hij steeds een stukje meer kapot gaan. Na 1000 keer bekijken blijft er dus niks meer van over en kan niemand hem meer zien. Ik laat de kijker dus eigenlijk mijn werk kapot maken. Hiermee hoop ik dus een beetje mijn statement te kunnen maken.


Adam en Eva worden niet helemaal vergeten, sterker nog, hun verhaal wordt een soort van het referentie punt in mijn VR. Je beleeft het verhaal van Eva, alleen dan in onze tijd en onze samenleving. Het paradijs van de 21e eeuw.


Ik heb zojuist dit idee ook gepitcht voor mijn klas en leraren, dus nu kan het afstuderen echt gaan beginnen! Deze blog ga ik wekelijks updaten met mijn vorderingen, ideetjes, gedachtes en natuurlijk ook sneak peaks van het project!


Tot de volgende keer!


76 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

105 dagen

Comments


bottom of page