top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverIris

105 dagen

Op mijn site heb ik een countdown staan die aftelt hoeveel dagen ik nog heb om mijn eindwerk af te maken. Deze staat nu op 105 dagen. Spannend dus! Ik moet nu toch een beetje gaan accepteren dat de productie fase wel echt moet gaan beginnen. Definitief knopen doorhakken en gewoon gaan beginnen. Het knopen doorhakken is natuurlijk voor een groot deel al gedaan. Het concept van het paradijs staat wel zo goed als vast. Alleen de details moeten nog een beetje goed uitgewerkt worden en er moet voornamelijk veel getest worden. Maar testen en prototypen is ook een onderdeel van de productie fase.


Afgelopen week ben ik bezig geweest met het vormen/storyboarden van de intro van de installatie. Ik had een workshop in sound design gevolgd waar ik best veel van heb geleerd. Met geluid kun je bijvoorbeeld mensen sturen of mensen de illusie geven dat ze zich ergens bevinden. Als je bijvoorbeeld in een donkere ruimte staat en je hoort wind in de bladeren en vogels fluiten krijg je de illusie dat je in een bos staat. Slim met geluid omgaan kan me een hoop animatie tijd besparen. Ook speelt de verleidende stem de voornaamste rol in de intro. Zij verteld het verhaal en verleidt jou om meer te willen. Ik wil het liefste mijn sound design zelf doen, eventueel in samenwerken met een professionele sound designer.


Verder ben ik ook weer het 3D model programma Maya ingetrokken. Hier begin ik tussendoor al een beetje met het bouwen van het paradijs. Dit doe ik nu nog in grote lijnen. Ik maak prototypes met verschillende schalen en verschillende plaatsen waar de kijker zal komen te staan. Welke look wil ik creëren? Welke stijl past het beste? Dat zijn vragen waar ik nu nog een beetje mee aan het spelen ben. Ga ik toch voor de low poly stijl? (de suikerboompjes uit mijn 2e post) of wil ik toch meer een realistische look?


Ook begin ik de Game Engine Unreal steeds te gebruiken voor het opbouwen van de VR. Hierbij krijg ik heel veel hulp van game designer Marco uit studio APVIS. In het begin vond ik het nogal lastig, maar ik merk dat ik steeds beter de basis van het programmeren in Unreal snap. Afgelopen week heb ik een klein simpel prototype gebouwd om de nieuwsgierigheid van de kijker te testen. Het prototype is in VR en het bestaat alleen uit een rode knop die voor je staat. Verder is de ruimte donker en is er alleen een stem die vraagt of je niet op de rode knop wilt drukken. Je weet niet wat er gebeurt als je wel of niet op de knop drukt. In vrijwel de meeste gevallen werd er op de knop gedrukt. Ik kreeg van een van mijn vrienden de feedback dat in het prototype hij zich heel erg bewust is van de keuze of hij zal luisteren of niet en dat vond hij jammer. Verleiding is iets waarbij je vaak later pas doorhebt dat je wordt verleidt. Of dat je het pas achteraf door hebt dat je bent verleidt. Ik moet dus proberen ervoor te zorgen dat de kijker niet direct doorheeft dat hij wordt verleidt en voor een keuze staat. Maar wil ik dat de kijker pas na de installatie doorheeft dat hij werd verleidt? Of wil ik hem toch nog een duidelijker keuze moment geven om niet voor de verleiding te vallen?


Voordat ik deze vraag kan beantwoorden wil ik eerst weer een nieuw klein prototype ontwikkelen. Ik wil dat de kijker in mijn intro steeds meer en meer gaat verlangen naar dat paradijs. Ik moet dus triggeren dat de kijker nieuwsgierig wordt en steeds meer en meer wilt. Maar hoe doe ik dat? Eigenlijk is dat precies wat drugs doen. Je neemt ze, je krijgt een beloning (je goed voelen bijvoorbeeld), en daarna wil je meer om dat gevoel nog eens te kunnen ervaren. En terwijl jij door de verslavende middelen verleid wordt om meer te nemen, wordt je lichaam er door gesloopt. (net als mijn installatie). Dit deed me ook denken aan een simpele maar mooie animatie dat hetzelfde principe laat zien:


https://www.youtube.com/watch?v=HUngLgGRJpo


Komende week wil ik dus een prototype gaan bouwen om te testen of ik die behoefte naar meer kan creëren in VR. Hoe ik dit ga maken ga ik natuurlijk nog niet vertellen want dan is de verassing voor mijn proefpersonen er misschien al vanaf. Volgende blog update zal ik jullie een sneak peak geven van het prototype!


Stay tuned!


PS: de eerste oplage tasjes zijn eindelijk klaar! Degenen die hebben gereserveerd zullen er zo snel mogelijk een ontvangen. Deze week wordt de tweede oplage gemaakt. Heb je er nog geen besteld? Dan is nu je kans! Voor maar €5 krijg je een super leuke Eve&Eve tas en doneer je tegelijkertijd aan mijn afstudeerwerk!

84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page